Theatergroep Moira

Theatergroep Moira is een enthousiaste groep studenten van de Radboud Universiteit te Nijmegen, die verbonden is aan de studievereniging van de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, het Sodalicium Classicum Noviomagense. Als classici en (kunst)historici (in wording) komen zij dikwijls in aanraking met het klassieke toneelrepertoire, dat nog steeds mateloos populair is in het moderne theater. Naast een grote interesse voor het vertalen en de culturele achtergrond van deze teksten, bestaat er bij de studenten ook een grote passie voor het toneelspelen zelf. In theatergroep Moira krijgen studenten de kans op de planken te brengen wat ze uit de boeken kennen.

Na een aantal jaren van windstilte besloot Esmee Bruggink in oktober 2009 de theatergroep nieuw (en stormachtig!) leven in te blazen. Inmiddels is theatergroep Moira uitgegroeid tot een hechte groep toneelspelers met liefde voor het klassiek toneel en heeft zij al verschillende stukken op haar naam staan.

Via het Sodalicium Classicum Noviomagense worden verschillende workshops voor middelbare scholen georganiseerd om leerlingen te laten proeven van theater en klassieken. In het Oedipusproject, dat geschikt is voor de onderbouw, staat acteren centraal. De leerlingen gaan aan de slag met een scène die uit het toneelstuk OE-ID-PUS komt. Ze leren het verhaal van Oedipus kennen en na wat opwarmende improvisatiespelletjes gaan ze de scène spelen. Voor de bovenbouw wordt het Antigoneproject aangeboden. Het grote verschil met het Oedipusproject is dat de leerlingen in dit project ook zelf met de regie aan de slag mogen. Ze leren met andere ogen naar een tekst, en naar een verfilming te kijken en hebben aan het eind van de workshop inzicht in de kracht en invloed van interpretatie.

Bent u geïnteresseerd in een workshop bij u op school? Neem dan contact met ons op via  scholenprojecten@sodalicium.nl