Blog 1: CNN

CNN bericht u

Priamos en Achilles; wederzijds respect of onderdanig aan elkaar?

We hebben allemaal tijdens deze oorlog wel eens getwijfeld waar de loyaliteit van de deelnemers ligt: Achilles die zich tegen Agamemnon verzet en zich van de oorlog afkeert, Paris die liever in het bed van Helena ligt dan zich in de strijd mengt. Een strijd die immers om hem begonnen is, maar dat terzijde.

Maar nu is er een vreemdsoortig onderonsje geweest tussen Priamos en Achilles. Achilles die het gevecht van Hector gewonnen heeft en vervolgens met het lijk doet wat hij als overwinnaar wil doen; hoe hij het lichaam wil bezoedelen is aan hem. Tot de oude koning hem komt smeken om het lichaam van diens zoon. Waarom geeft Achilles toe? Waarom zwicht hij voor de smeekbede en tranen van Priamos? Wellicht vraagt hij zich af of zijn vader hetzelfde voor hem zou doen. Wellicht was hij het zat om met zijn dode speeltje te blijven spelen. Katten geven het immers ook op om met dode muizen te blijven spelen.

Was het een emotionele afweging? Of zat er toch nog een stukje strategie achter? Voor beide achtergronden zijn redenen te noemen. Misschien heeft Priamos wel onderhandeld over hoe deze oorlog zal moeten eindigen. Zou Priamos wellicht zijn andere zoon, Paris, uitleveren om zijn model-zoon terug te kunnen krijgen? Of zichzelf? Of krijgen de Grieken iets nog veel waardevollers van de koning..?


Hoe dan ook: een interessant moment! Hoe zal dit moment zich gaan uitspelen?