Blog 4: NOS

NOS bericht u

Troje verwoest, Grieken vieren overwinning

Hoewel het erop leek dat de Grieken zich hadden teruggetrokken en de oorlog voorbij was, bleek niets minder waar. In de nacht is het Griekse leger de Trojaanse muren binnengekomen en heeft zij de stad volledig verwoest.

Enkele dagen eerder leken de zaken er heel anders voor te staan. De Trojaanse stranden waren verlaten en er was niets anders te zien dan een enorm houten paard. Het leek erop dat de Grieken zich uit de strijd hadden teruggetrokken en de Trojanen in rust achterlieten. In hun dwaasheid brachten de Trojanen het achtergebleven paard, dat zij als een eergeschenk zagen, binnen de muren. Dit paard was echter een listig geschenk van de Grieken. Zij hadden zichzelf namelijk verborgen in de romp. Toen het na een lange avond van feestvieren stil was binnen de Trojaanse muren, kwamen de Grieken uit de buik van het paard. Zo werd Troje van binnenuit vernietigd.

Het huis van Priamos stond in lichterlaaie. Enorme rookwolken waren van veraf te zien. Het vuur is inmiddels gedoofd en de rookwolken zijn grotendeels verdwenen, maar er is niets meer over van wat ooit het prachtige Troje was. Slechts een paar afgebrokkelde muren staan nog overeind.

Bronnen bevestigen dat er nauwelijks overlevenden zijn. Enkele Trojanen is het gelukt de stad op tijd te verlaten, maar het merendeel is binnen de muren gestorven. Zo ook koning Priamos. Hij zou door Neoptolemos, de zoon van Achilles, om het leven zijn gebracht. Of er nog overlevenden zijn van het Trojaanse koningshuis is onduidelijk. Ook is er onduidelijkheid over de situatie van Helena.

Op dit moment worden de schatten van Troje door de Grieken onder leiding van koning Agamemnon naar de schepen gebracht. Of de strijd tussen Griekenland en Troje nu voorgoed voorbij is en hoe het met Troje verder zal gaan weet niemand. De tijd zal het leren.